În cazul unor maladii, țânțarii se dovedesc „vehiculul” perfect de transmitere.
Insectele care se hrănesc cu sânge uman stau la baza a 17% dintre cazuri de maladii infecțioase și de aproximativ un milion de victime anual, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Din această cauză, pentru a reduce răspândirea unor maladii periculoase identificarea unor modalități de ținere sub control a populațiilor de insecte este binevenită, notează Tech Xplore.
Una dintre metodele folosite în prezent pentru reducerea populațiilor de țânțari implică folosirea unor masculi și femele sterili. Incapacitatea acestora de a produce progenituri poate fi astfel folosită pentru a reduce riscurile la minim. Din nefericire, pentru a eficiență maximă este nevoie de eliberarea, în mod continuu, a acestor insecte modificate.
O echipă de cercetători din mai multe domenii au decis să construiască un sistem de livrare a exemplarelor sterile în medii greu accesibile oamenilor.
„Raportăm construirea un sistem complet automat și funcțional de eliberare a țânțarilor cu ajutorul dronelor”, a declarat Jeremy Bouyer, unul dintre autorii acestui studiu. „Sistemul, testat în Brazilia, a permis o dispersare uniformă a țânțarilor Aedes aegypti masculi sterili, menținând situația, conducând la un raport steril-sălbatic constant în rândurile masculilor”.
„Aceste drone sunt complet automatizate, iar rațele de eliberare pot fi controlate în funcție de locația și viteza dispozitivului. Descoperirile noastre reprezintă o descoperire majoră în aplicarea tehnologiilor împotriva țânțarilor. Suportă versiuni eficiente din punct de vedere al costurilor, de asemenea, în zone dens populate de oameni”, concluzionează cercetătorii.
Studiul a fost publicat în Science Robotics.
Ţânţarii modificaţi genetic ar putea să oprească răspândirea a patru tulpini asociate febrei denga
Care sunt cele mai „delicioase” persoane pentru ţânţari, potrivit cercetătorilor ruşi
Cum poţi trata înţepăturile de ţânţari
Descoperire revoluţionară! Această ciupercă poate extermina 99% din ţânţarii purtători de malarie